Çocuklarda Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Çocuklarda Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Uyku Apnesi

Uyku apnesi olan çocukların aileleri çoğu zaman bu durumu fark edemez. Uyku apnesi olan çocuklarda; sabahları yorgun uyanma, horlama, ağız kuruluğu, baş ağrısı, dikkat eksikliği ve okul başarısının düşmesi gibi sorunlar görülebilir. Zamanında tedavi edilmeyen ileri vakalarda, uyku sırasında ani apne çocuk ölümlerine yol açabilir. Apne, Yunancada nefessizlik anlamına gelir. Tıkayıcı uyku apnesi sendromunda, uykuda sık sık nefesin durması tekrarlanır. Şiddetli horlama ve bunların yol açtığı ciddi belirtiler vardır. En sık karşılaşılan durumlar arasında obezite, geniz eti ve bademciklerin büyümesi gibi faktörler bulunur. Çene, ağız ve burun anatomik yapısının bozulması da uyku apnesine neden olabilir.

Uyku Apnesinin Belirtileri

Uyku apnesi çocukları birçok şekilde etkiler. Yeterince uyusalar da sabah yataktan kalktıklarında kendilerini yorgun, bitkin ve uykusuz hissederler. Bu tür sıkıntıları olan çocuklarda gerginlik, iştahsızlık ve ayrıca geceleri altını ıslatma problemi görülebilir. Baş ağrısı ve ağız kuruluğu olur. Uykusuzluk ve dikkat eksikliği nedeniyle okulda başarısız olurlar. Sinirlilik, kavgacılık ve sık sık ağlama gibi davranışlar da bu belirtiler arasında yer alır. Sürekli ağızdan nefes alan ve uykusunu tam anlamıyla alamayan çocuklarda diş ve damak yapısında bozukluklar, ağız kokusu, diş çürüğü, boğaz ağrısı ve iltihabı, yutma bozukluğu, yüz gelişim bozuklukları, gelişim geriliği ve büyümenin yavaşlaması gibi sorunlar görülebilir. Uykuda nefesini düzenli alamayan çocuklarda nefes durması yaşanabilir, bu durum da başka sorunlara ve hastalıklara yol açar.

Uyku Apnesinin Etkileri

Uyku apnesi yaşayan çocukların gece boyu nefes durmalarında tansiyon yükselmeleri, kalp ritminin zayıflaması ve hatta kalbin durmasına neden olabilir. Bu durum ölümlere neden olabilir. Nefes düzelse de tansiyon yüksekliği devam eder ve çok ciddi sorunlara yol açabilir. Her nefes durmasında, kandaki oksijen miktarı azalır ve bu durumda kalbin kan pompalaması azalır. Apnesi olan çocuklar bu tür nefes durmalarını yaşar. Ciddi sağlık sorunları yaşamamaları için çok çabuk önlem alınmalıdır. Çocuğunuzda uyku apnesi olduğundan şüpheleniyorsanız hemen bir KBB uzmanına götürmeniz gerekmektedir. Detaylı bir endoskopik muayene, çocuklarda uyku apnesi tanısı için sıklıkla yeterlidir. Şüpheli durumlarda, uyku laboratuvarında uyku incelemesi yapılabilir. Son zamanlarda obezite de çocuklarda görülmeye başlandığından, kilo sorunu olan çocuklar ayrıca değerlendirilmelidir. Bebeğinizin muayenelerinde daha özenli davranılmalıdır. Yumuşak endoskoplar ya da ince bebek endoskopları ile muayene yapılmalıdır. Bebeklerde solunum yolu baştan aşağı incelenmelidir.

Çocuklarda Uyku Apnesinin Tedavisi

Çocuklarda uyku apnesinin nedeni tam olarak ortaya konduktan sonra tedavi şekli belirlenmelidir. Burun, boğaz ve genizdeki enfeksiyon hastalıkları ve alerjik reaksiyonlarda genelde ilaç tedavisi uygulanır. Alerji, burun tıkanıklığına neden olarak apneye sebebiyet verebilir. Şişman çocuklarda öncelikle kilo sorunu çözülmeye çalışılarak tedaviye başlanır. Ancak geniz etinin çok büyümesi, bademciklerin aşırı büyümesi gibi durumlarda ameliyat en kısa ve köklü çözüm yoludur. Bademciklerin çok iltihaplı olmadığı fakat aşırı büyük olduğu durumlarda lazer yöntemiyle tümünün alınması yerine bir parçasının alınıp küçültülmesi önerilmektedir. Çocuklarda uyku apnesinde daha çok burun tıkanıklığına neden olan geniz eti ve bademciklere yönelik ameliyatlar yapılmaktadır. Çocukların ameliyatlarının büyük bir kısmı genel anestezi altında yapılır. Bunun nedeni çocukların korku duymaması, hissetmemesi ve bir şey görmemesidir. Çocukluk çağı apnelerinde, bazı doğumsal anormallikler dışında hemen hemen tamamına yakın başarı sağlanır.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

  • Çocuğun uyku ortamı rahat ve sessiz olmalıdır.
  • Uyku öncesi ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
  • Sigara dumanı gibi çevresel faktörlerden uzak durulmalıdır.
  • Çocuğun düzenli bir uyku rutini oluşturulmalıdır.
  • Obezite riskini azaltmak için sağlıklı beslenme ve egzersiz teşvik edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Apne Belirtileri ve Tedavisi

Apne Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni